header banner
Default

Beleggers worden opgeroepen om hun cryptocurrency weg te halen, aangezien de onrust rond Bitvavo toeneemt


Financieel24 jan '23 17:04Aangepast op 24 jan '23 18:46

De onrust rondom Bitvavo, het grootste cryptoplatform van Nederland, neemt nog altijd toe. Dusdanig zelfs dat sommige partners van het bedrijf beleggers aanraden om hun crypto's van het platform te halen. Zo schrijft het FD. Blockchain- en crypto-expert Jacob Boersma snapt die oproep wel.

De onrust rondom Bitvavo, het grootste cryptoplatform van Nederland, neemt nog altijd toe. Dusdanig zelfs dat sommige partners van het bedrijf beleggers aanraden om hun crypto's van het platform te halen. Blockchain- en crypto-expert Jacob Boersma snapt die oproep wel.
De onrust rondom Bitvavo, het grootste cryptoplatform van Nederland, neemt nog altijd toe. Dusdanig zelfs dat sommige partners van het bedrijf beleggers aanraden om hun crypto's van het platform te halen. Blockchain- en crypto-expert Jacob Boersma snapt die oproep wel. (ANP/Hollandse Hoogte/Lex van Lieshout)

De oproep om crypto's van het platform te halen komt voort uit het faillissement van cryptobeurs Genesis, waar Bitvavo 280 miljoen euro aan uitleende. Volgens Boersma zijn er een hoop onduidelijkheden rondom dat bedrag. 'Zo is niet helemaal duidelijk of het bedrag wel terugkomt, en met welk tempo dat eventueel zou gebeuren', zegt hij. 'Genesis is eigenlijk een soort bank voor cryptobedrijven.'

Lees ook | Zo bescherm je jouw cryptomunten het best

Men kon met crypto's van klanten bij Genesis aankloppen, die Genesis op zijn beurt weer uitleende en een rente op gaf. 'Dat is op zich best een interessante dienst om aan te bieden aan klanten, maar het gaat wel mis als het geld niet meer terugkomt', aldus Boersma.

Veiligheid

VIDEO: BITVAVO IN PROBLEMEN: Veilig of ver weg van blijven?! 😱😱 [NIEUWS]
Corné Marchand

Boersma begrijpt de zorgen van Bitvavo-handelaars dan ook. 'Een cryptobeurs is niet zoals een bank. Ze kunnen niet meer geld uitgeven dan ze van klanten in handen hebben, dus in principe zijn klanten altijd voor 100 procent gedekt', zegt hij. 'Maar als je cryptomunten bij Bitvavo had en je had ze met rente uitgeleend aan Genesis - dan is het nog maar de vraag wanneer je dat terugkrijgt. Als je er alleen maar bitcoin of andere crypto op had staan om mee te handelen, dan is het in principe gedekt. Ik zie geen reden om aan te nemen dat Bitvavo er andere dingen mee heeft gedaan dan ze alleen in kas te houden.'

280 miljoen euro

VIDEO: Overstappen van Binance naar BLOX | Hoe stort ik mijn crypto? | Tutorial
BLOX

Mocht Genesis nou niet in staat zijn om het bedrag terug te betalen, wil dat niet zeggen dat ook Bitvavo omvalt denkt Boersma. 'De mensen van Genesis hebben gezegd dat al hun schuldeisers 70 procent kunnen terugkrijgen. Bitvavo gaf zelf al aan meer terug te kunnen krijgen, zeker ook van het moederbedrijf van Genesis. Maar zelfs al zouden ze maar 70 procent terugkrijgen - en dan hebben we het nog niet gehad over de termijn waarin dat moet gebeuren, in een faillissement kan het zomaar enkele jaren duren - hebben de aandeelhouders van Bitvavo aangegeven garant te staan. Daar zitten ook de oprichters van het platform bij, en ik kan me voorstellen dat hen er wat aangelegen is dat hun kindje blijft bestaan. En dat ze ook bereid zijn om dat te voorfinancieren.'


Deel dit artikel

VIDEO: BITVAVO UITLEG voor BEGINNERS | Hoe werkt Bitvavo in 2023?
WijsGeld

Gerelateerde artikelen

VIDEO: Hoe Transfer je crypto van Binance naar Bitvavo? (2023)
BWB Beleggen

Sources


Article information

Author: Robert Webb

Last Updated: 1698458281

Views: 1025

Rating: 4.3 / 5 (85 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Robert Webb

Birthday: 1930-12-30

Address: 25979 Lawrence View Suite 046, West Kimberlyfurt, FL 51322

Phone: +4484414890567835

Job: Dentist

Hobby: Coin Collecting, Survival Skills, Horseback Riding, Tea Brewing, Sailing, Skydiving, Painting

Introduction: My name is Robert Webb, I am a talented, resolved, enterprising, rich, expert, vibrant, Open person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.